Home Modeshow PSC St. Alexius

 

 

Onder de werktitel 35+1 werd in 2013 een modeproject opgestart naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van PSC St.-Alexius. Met als einddoel een modeshow in november 2014.

Naast het vieren van dit jubileum wil men met deze show een positieve boodschap naar buiten brengen over mensen die leven met een psychotische problematiek. En zo het stigma doorbreken dat vaak rond dit thema hangt.

In het PSC St.- Alexius te Elsene worden zo'n 150 personen begeleid die een psychose doormaken of doorgemaakt hebben. Ze worden geholpen om aan hun psychische kwetsbaarheid het hoofd te bieden en opnieuw volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

Het project kwam tot stand met de steun van Vzw. KAOS.  Deze vzw realiseert projecten rond kunst en psychiatrie, vanuit de overtuiging dat artistieke en psychische kwetsbaarheid vaak samengaan en dat kunst voor iedereen helend kan zijn.  KAOS legt de drempel laag en de lat hoog, en wil fungeren als een katalysator voor hoogwaardige artistieke projecten waarbij de psychische kwetsbaarheid niet langer het onderscheidt tussen mensen bepaalt.

Na meerdere brainstorms met personeel, ervaringsdeskundigen en kunstenaars uit andere sectoren werd als basis voor de ontwerpen gekozen voor het begrip 'identiteit'. In een aantal creatieve workshops gingen we op zoek naar wat identiteit vormt. Wat is het verband tussen identiteit en kleding? Hoe vormt kleding identiteit en omgekeerd? Kan een gedaante of identiteit veranderen door kleding? Welke conformeringsmechanismen spelen? Beelden en woorden werden opgehangen en brachten een verhaal. Deze 'muur van inspiratie' werd het geraamte van de collectie. Creativiteit , identiteit, fantasie en realiteit, ritueel, ritme en contrast worden met elkaar verbonden. Er is geen ultieme norm alleen een veelvoud aan creaties.

Er werd een collectie gemaakt met stoffen waarop werken van ervaringsdeskundige kunstenaars werden gedrukt. Eveneens worden er kledingstukken verwerkt uit de in-huis-tweedehandswinkel Miss Koop. In  verschillende workshops gaan personeel en ervaringsdeskundigen de uitdaging aan om de kledingstukken te vervaardigen. Gebreide en gehaakte accessoires worden toegevoegd.

De 'Metamorfose' in de titel verwijst naar de positieve toekomst waarnaar de bewoners kunnen uitkijken na het herstelproces van hun identiteit en leven. Het centrale idee van de collectie is de uitbeelding van een psychose, een psychische stoornis waarbij men het contact met de werkelijkheid en de eigen identiteit verliest.

Ons verhaal begint bij de 'ontwikkeling' van de cocon die reeds ons potentieel en onze beperkingen bevat. Maar iets jeukt en vreet. Mierenkolonies nemen de kledingstukken over. Gevolgd door chaos en vuur. Een explosie van vorm en kleur in totale wanorde. Een zichtbaar verband brengt rust en openheid. Silhouetten evolueren vanuit hun strakke vorm. In de show symboliseren mieren de psychose:de woelige psychotische gedachten en ervaringen worden verbeeld door een steeds groter en onrustiger wordende print van kruipende mieren.De cocon als beeld van de eigen identiteit die afbrokkelt en wordt heropgebouwd, zit verweven in de silhouetten. Chaos en heling volgen.

 

 

 

 
Copyright © 2024 LiesHuygens.net. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.